Schoolverlichting

Schoolverlichting is een door de Nieuwe Yoga School ontwikkeld lesprogramma voor basisscholen, om kinderen en leerkrachten kennis te laten maken met de kracht van yoga, meditatie en mindfulness. 

Door de verschillende oefeningen leren de kinderen op een speelse manier hoe je heel bewust en met aandacht dingen kunt doen. Ook ontdekken ze dat er in jezelf altijd een stille plek is waar je naartoe kunt gaan. Wanneer je een druk hoofd hebt bijvoorbeeld, als je je niet fijn voelt of als je iets spannend vindt. 

Dat alles heeft een positieve invloed op de prestaties van de kinderen, en is vooral ook van waarde voor het algehele welzijn van het kind en draagt bij aan een fijne en veilige sfeer in de groep.

In slechts een half uur per week, gedurende 6 weken, leer ik de kinderen én de leerkracht verschillende praktische tools die ze in de klas kunnen gebruiken, ook na afloop van het programma.

Workshops & Privéles

Naast de lessen in de klas, verzorg ik ook losse workshops voor leerkrachten en begeleiders zodat zij zelf meditatie, mindfulness en yoga toe kunnen passen in hun klas/ groep. Je leert hier veel handige oefeningen die je meteen in de praktijk kunt brengen.

Ook leer ik in een kleine setting verschillende oefeningen aan kinderen die gebaat zijn bij een beetje extra aandacht. Bijvoorbeeld omdat ze een druk en vol hoofd hebben, faalangst, weinig zelfvertrouwen of het lastig vinden om hun emoties te beheersen. Dit kan in de vorm van privéles of remedial teaching.

Wat brengt het de groep?

Z

Tools om eenvoudig rust te creëren

Z

De kinderen kunnen aandachtiger werken

Z

Ze leren beter luisteren naar hun lijf

Z

Ze leren stilstaan bij hun gevoel

Z

Ze ervaren dat ze altijd rust op kunnen zoeken

Z

Dat ze goed zijn zoals ze zijn

Wat wordt er behandeld?

In 6 weken tijd gaan we in op de volgende thema’s

Z

Les 1 | Aandacht

Wat is aandacht en waar heb je het voor nodig?
Z

Les 2 | Gevoelens

Wat zijn gevoelens en waarom hebben we ze?
Z

Les 3 | Zelfvertrouwen

Hoe krijg je zelfvertrouwen?
Z

Les 4 | Liefde

Wat is liefde en hoe kun je ook liefde voor jezelf voelen?
Z

Les 5 | Samenwerken

Wat is er nodig om goed samen te kunnen werken?
Z

Les 6 | Dankbaarheid

Wat betekent dankbaarheid en waar ben je allemaal dankbaar voor?
{

Lisette - leerkracht St. Jozefschool

Mijn klas keek heel erg uit naar lessen van Sylvie. Ze sluiten goed aan bij de belevingswereld van de kinderen. Sylvie straalt echt rust uit voor de klas en draagt dat over op de kinderen. Ze voelden zich allemaal gehoord en gezien, ze speelt goed in op hun reacties. Leuk dat er een opbouw in zit met afwisselende werkvormen.

Mads (groep 4)

Ik vond de lessen heel leuk en het leukst was dat je een verhaal ging voorlezen en je dan de vragen in je hoofd moest beantwoorden.

Juf Sandra - leerkracht St. Jozefschool

Sylvie heeft een fijne warme rustige uitstraling. De kinderen lijken zich meteen veilig te voelen. Met een zachte en lieve stem begeleidt ze de yogaoefeningen. De kinderen zijn betrokken en genieten. Prachtig wat je bijvoorbeeld al niet met een rozijntje kunt doen! Zo klein en zo’n grootse beleving.

Lenny (groep 4)

Ik vond het leuke en rustige lessen. Dus de beste yoga en meditatie lessen ooit.

Wat doen we in de klas?

?

Yoga

Yoga in de klas helpt kinderen te laten ‘landen’. De oefeningen zijn erop gericht om kinderen meer te verbinden met hun lijf en gevoel. Yoga op school helpt bij het verminderen van onrust in de groep en helpt kinderen om zich beter te concentreren.

?

Ademhalingsoefeningen

Kinderen leren spelenderwijs hun eigen ademhaling te onderzoeken. De ademspelletjes zijn leuk om te doen, herstellen de energiebalans en vergroten het concentratievermogen.
?

(zelf)Massage

Onderzoek wijst uit dat als kinderen liefdevol worden aangeraakt, zij beter slapen en leren en meer lichaamsbesef ontwikkelen. Zij respecteren eigen grenzen en die van anderen beter, zijn emotioneel sterker en hebben meer weerstand.
?

Mindfulness

Met mindfulness leren kinderen om even op pauze te drukken en met hun aandacht in het nu te zijn. Ze leren hoe ze met bepaalde situaties om kunnen gaan, gaan meer genieten van het nu en worden zich bewust van hun gevoelens en reacties.
?

Meditatie

Meditaties nemen kinderen mee naar een plek in zichzelf, waar ze tot rust komen en veiligheid en zelfvertrouwen vinden en antwoorden op vragen krijgt. Zo leert het om opnieuw te kijken naar bepaalde situaties in het dagelijks leven en om te ontdekken wie het is.
?

Tekenen

Door kinderen te laten tekenen wat ze tijdens een meditatie hebben gezien, verankeren ze hun belevingswereld. Het beeld dat ontstaat kan iets uit zijn/haar omgeving spiegelen, maar ook wensen, dromen en onbewuste patronen laten zien.

Impressie

Bekijk de video om een indruk te krijgen van een les Schoolverlichting. Ook laat het de ervaringen zien van een deelnemend schoolbestuur, de leerkrachten, ouders en kinderen.

Aanbod

Kennismaken met Schoolverlichting kan op verschillende manieren

?

Lessen in de klas

Gedurende 6 weken kom ik elke week een les van 30 minuten geven, om zowel de kinderen als de leerkracht het effect van meditatie, mindfulness en yoga te laten ervaren. 

?

Workshop

Workshop van 2 uur, waarin ik leerkrachten praktische oefeningen leer die ze vervolgens eenvoudig kunnen toepassen in de klas.

?

Remedial teaching

In een kleine setting geef ik meditatie, mindfulness en yoga aan kinderen die gebaat zijn bij een beetje extra aandacht. Bijvoorbeeld omdat ze een druk en vol hoofd hebben, faalangst, weinig zelfvertrouwen of het lastig vinden om hun emoties te beheersen. 

Interesse in Schoolverlichting?